Ρήξη μηνίσκου

Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια από τις πιο συχνές κακώσεις του γόνατος. Οι τραυματισμοί του μηνίσκου συνήθως συμβαίνουν σε νέα άτομα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Όμως οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει ρήξη μηνίσκου, καθώς κάθε δραστηριότητα που προκαλεί βίαιη στροφή του γόνατος ειδικά όταν βάζουμε βάρος στο ένα πόδι, μπορεί να προκαλέσει ρήξη. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς που παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις μηνίσκων μπορεί να υποστούν ρήξη ακόμα και από καθημερινές δραστηριότητες όπως ένα βαθύ κάθισμα.

Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινοι πεταλοειδείς ελαστικοί σχηματισμοί και είναι δύο σε κάθε γόνατο, ο έσω και ο έξω. Παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης στην άρθρωση και λειτουργούν σαν ¨αμορτισέρ¨ του γόνατος, απορροφούν φορτία και προσφέρουν σταθερότητα.

Συμπτώματα
Κατά τον τραυματισμό ο ασθενής μπορεί να ακούσει ή να νιώσει ένα ήχο σαν κάτι να έσπασε.
Πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος που επιδεινώνεται με το λύγισμα.
Οίδημα ή δυσκαμψία
Μάγκωμα ή μπλοκάρισμα του γόνατος
Αίσθημα αστάθειας

Ρήξη μηνίσκου

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση με ειδικές δοκιμασίες και επιβεβαιώνεται με την μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμεύει και στον σχεδιασμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Σε περιπτώσεις με μπλοκ γόνατος η κλινική εξέταση και το ιστορικό τραυματισμού αρκούν για την διάγνωση.

Θεραπεία
Η αρχική θεραπεία μετά από κάκωση του μηνίσκου είναι αρχικά συντηρητική και περιλαμβάνει:
• Ανάπαυση, αποφυγή κινήσεων που επιδεινώνουν τον πόνο και αποφόρτιση του άκρου σε περίπτωση έντονου πόνου
• Παγοθεραπεία. Ο πάγος θα βοηθήσει στο οίδημα και στον πόνο. Μια παγοκύστη τυλιγμένη σε μια πετσέτα τοποθετείται για 15-20 λεπτά τη φορά κάθε μερικές ώρες.
• Παυσίπονα – αντιφλεγμονώδη.
• Φυσικοθεραπεία.
Στη συνέχεια ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της ρήξης η θεραπεία εξατομικεύεται. Μικρές ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου έχουν καλή πρόγνωση για επούλωση συντηρητικά. Επίσης, εκφυλιστικές ρήξεις σχετιζόμενες με αρθρίτιδα έχουν πιθανότητες να πάνε καλά με συντηρητική αντιμετώπιση.
Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις, καθώς και όταν αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία, αντιμετωπίζονται χειρουργικά με αρθροσκόπηση.

Αρθροσκόπηση γόνατος
Στην αρθροσκόπηση μέσω πολύ μικρών τομών, κάτω του εκατοστού, και με την βοήθεια κάμερας και εργαλείων αποκτούμε πρόσβαση στην άρθρωση του γόνατος για να αντιμετωπίσουμε διάφορες βλάβες. Η επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει την ίδια μέρα.
Η ρήξη αντιμετωπίζεται είτε με αφαίρεση του κατεστραμμένου τεμαχίου (μερική μηνισκεκτομή) είτε με συρραφή ή με συνδυασμό των δύο μεθόδων.
Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται από το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί και κυμαίνεται από μερικές μέρες μέχρι 1 μήνα.

Σώζουμε τον μηνίσκο!
Είναι πολύ σημαντικό οι τραυματικές ρήξεις του μηνίσκου να αντιμετωπίζονται σωστά καθώς η απώλεια του προστατευτικού του ρόλου στην άρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στον αρθρικό χόνδρο και τελικά σε αρθρίτιδα. Η σύγχρονη προσέγγιση στην θεραπεία του μηνίσκου στοχεύει στην συρραφή όλων των επιδιορθώσιμων ρήξεων ειδικά σε νέους ασθενείς και αυτός είναι ο στόχος μας στην αντιμετώπιση των ασθενών μας για να προληφθεί η καταστροφή της άρθρωσης.

 

Μανόλης Σπυράντης | Ορθοπεδικός χειρουργός

Ρήξη μηνίσκου
Κύλιση προς τα επάνω
Μετάβαση στο περιεχόμενο